június 20, 2024

PannonSport

NL: Angolok elleni győzelemmel kezdte a válogatott

Budapest, 2022. június 4. Lang Ádám (b) és az angol Jarrod Bowen a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. június 4-én. Hátul Willi Orbán. MTI/Koszticsák Szilárd

Már a sorsolás pillanatában egyértelmű volt, hogy nem lesz könnyű dolga a válogatottnak, a Nemzetek Ligája A divíziójában. Mieink mellett az angol, német, olasz hármas került a 3. csoportba, ahol mindjárt az Európa-bajnoki döntős angolokkal kezdtek a mieink. Tovább nehezíthette volna a helyzetet, hogy zártkapus büntetéssel kezdte a sorozatot a magyar csapat, de egy UEFA szabályt kihasználva 14 év alatti gyerekeket beengedhettek a lelátókra. Méghozzá nem is kevés jelentkező akadt, több mint 30 ezer gyereket mozgatott meg a lehetőség, hogy élőben nézhessék a válogatottat. Az MLSZ meg is tett mindent, hogy a gyerekek élménnyekkel térjenek haza, már órákkal a mérkőzés előtt játékokkal, különböző programokkal várták a kilátogató gyerekeket.

Hatalmas zsibongás kíséretében vonultak pályára a csapatok, dudák, vuvuzelák már már a 2010-es dél-afrikai világbajnokságot idézték, csak addig maradt annyiba a hangzavar, míg egy perces gyászszünettel megemlékeztek a szerdán elhunyt válogatott labdarúgó, Szőke Istvánra. Mérkőzés első kaput eltaláló lövése a mieinké volt, Sallai lövésénél valóságos hangrobbanás volt, normális körülmények között az oldallelátó halkabb, az ott ülőkre nem jellemző, hogy teli torokból szurkoljanak, de most az egész stadion ugyan úgy kiabált, szurkolt. A félidő első felében az angol válogatott irányított, de a magyar csapat rendkívül szervezetten védekezve nem engedett nagyobb lehetőségeket a riválisnak. Sőt, egy szép kontra után Nagy Zsolt lövésénél Pickfordnak kellett látványos vetődéssel hárítania. Ahogy telt az idő, kezdett kiegyenlítődni a játék, jött is két magyar lehetőség, előbb Szalai Ádám félpályáról ívelt a kapura, Pickfordon túl is jutott a labda, de kicsivel elkerülte a kaput, hatalmas gól lehetett volna. Majd egy Szoboszlai lehetőség is kimaradt, mindeközben az angolok nem tudtak komolyabb helyzetet kialakítani.

A szünetben elmondhattuk, hogy partiban vagyunk az EB ezüstérmesével, sőt, rájuk nézve hízelgő a gólnélküli döntetlen állás. A másodikfélidő ott folytatódott, ahol az első abba maradt. Nagy Zsolt újabb próbálkozása nem sokkal kerülte el a bal alsó sarkot. Gulácsinak az első nagyobb védését az 51. percben kellett bemutatni, amikor is a csereként beállt Saka bal oldali szólója végén lábbal hárított a magyar kapus. Ezután inkább a mieink birtokolták a labdát, az angolok visszább húzódtak és vártak egy kontra lehetőségre, de rendkívül fegyelmezetten játszó válogatottunk nem adta meg ezt az esélyt erre. Igy érkeztünk el a félidő közepére, mikor is a csereként beállt James, Nagy Zsolttal szembeni szabálytalansága miatt megítélt büntetőből Szoboszlai megszerezte a vezetést. A gól után láthatóan nagyobb sebességifokozatra kapcsoltak az angolok, de a mieink hősiesen védekeztek, közben több ígéretes kontrára is futotta az erejükből. A meccs legnagyobb helyzetét is egy ilyen kontra támadás után hagytuk ki, 81. percben Kleinheisler jobblábas lövését ütötte ki Pickford, pont Schäfer elé, azonban az Union Berlin középpályása öt méterről a kapu fölé tüzelt, itt végleg lezárhattuk volna a meccset. Szerencsére az angoloknak sem jött már össze a gólszerzés a hátralévő időben, így a magyar válogatott megérdemelt győzelemmel kezdte a sorozatot.

Ezzel a győzelemmel nem csak a három pontot, hanem sokkal többet nyert a magyar labdarúgás, az a 30 ezer gyerek, aki kilátogathatott a mérkőzésre egy felejthetetlen élménnyel gazdagodott, ami talán újra a lelátóra szólítja őket.

Magyarország – Anglia 1–0 (0–0)
Budapest, 
Puskás Aréna, 38 500 néző. 
Játékvezető: Artur Dias (portugál)
Magyarország: Gulácsi – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Styles 82.), Schäfer, Nagy Zs. (Vécsei, 88.) – Sallai R. (Kleinheisler, 71.), Szoboszlai (Fiola, 82.) – Szalai Á. (Ádám, 88.). 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Anglia Pickford – Walker (Stones, 62.), Maguire, Coady (K. Phillips, 80.) – Alexander-Arnold (R. James, 62.), Rice, Bellingham, Justin (Saka, a szünetben) – Bowen, Kane, Mount (Grealish, 63.). 
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Szoboszlai (66. – 11-esből)

Marco Rossi (Magyarország): – Nincs idő, hogy ünnepeljünk, három nap múlva Olaszország ellen kell játszanunk. Természetesen örülök a fiúknak, mert csodálatos munkát végeztek. Szenvedtünk, mert egy fantasztikus csapat ellen játszottunk, voltak nehéz pillanataink, de együtt küzdöttünk és egységesek voltunk. Voltak hibáink, de a hozzáállás fantasztikus volt és volt néhány olyan pillanat, amikor kifejezetten jól futballoztunk. Mindent együttvéve úgy hiszem, hogy a döntetlen talán igazságosabb lett volna, de boldogok vagyunk. Azon dolgozunk, hogy kitegyük a szívünket a pályára, a játékosok lépésről-lépésre fejlődnek és nem félnek senkitől. Nyerhetünk, veszíthetünk, játszhatunk jól vagy rosszul, de biztosan nem félünk senkitől. Ma megvan a három pont. Sokan azt mondták, ezen a hat meccsen sem pontunk, sem szerzett gólunk nem lesz. Lehet, hogy ez a realitás, de a labdarúgás egy olyan sport, ahol nem mindig a legerősebb nyer. Nagyon szervezettek voltunk, tökéletesen követtük a taktikát, látszódott az akaratunk, szóval csak gratulálni tudok a srácoknak. (m4sport.hu)

Gareth Southgate (Anglia): – Azt gondolom Magyarország kiválóan játszott, sok problémát okozott a kontratámadásaival, jól járatta a labdát, mi pedig nem játszottunk a szintünkön és szerintem a döntetlen igazságosabb eredmény lett volna, de a tizenegyest befújták, a végén pedig nem voltunk elegek. Ma nem szereztünk gólt, csalódott vagyok, amiért nem találtunk be. Tudjuk, hogy milyen nehéz feltörni ezt a védelmet, ezt a Wembley-ben is éreztük és hátrányban még nehezebb így játszani. Szerintem a tizenegyes – akárcsak a Wembley-ben – elég szigorú volt. A VAR nem fogja megváltoztatni, hiszen nem egyértelmű hibáról van szó, de a legtöbb esetben ezt a tizenegyest nem adták volna meg. (m4sport.hu)

A csoport másik mérkőzésén
Olaszország – Németország 1-1

1. Magyarország 111–0+13
2. Németország111–1  01
3. Olaszország111–1  01
4. Anglia110–1–1 0