június 20, 2024

PannonSport

Kézilabda EB – Nehéz győzelem a nyitányon

Ljubljana, 2022. november 4. A magyar csapat ünnepel a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Svájc mérkőzésének végén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 4-én. A magyar válogatott 33-28-ra legyőzte Svájcot. MTI/Czeglédi Zsolt

Megkezdte a szereplését a magyar válogatott a Észak-Macedónia, Montenegró, Szlovénia közösrendezésű Európa-bajnokságon, ahol a mieink a ljubljanai csoportba fogadták az EB újonc Svájciakat.

A nem túl jól sikerült főpróba után, mindjárt az elején a kötelező győzelem tudatával kellett a pályára lépnie a lányoknak. Az elején most is döcögött a szekér, mi szereztük az első gólt, de utána átvette a vezetést a svájci csapat, mi sok hibával játszottunk, mint támadásban, mint védekezésben, ugyan úgy, mint az utolsó két felkészülési mérkőzésünkön. Szerencsére a svájciak sem játszottak pontosabban, így tudtuk tartani velük a lépést, még ha a vezetést nem is sikerült átvenni, de döntetlenre többszőr sikerült visszajönnünk. Az első félidő hajrájára lépett kicsit el a svájci csapat, akkor kettő góllal vezettek, ennyi is maradt közte a szünetre.

Folytatásban is pontatlanok voltunk, de küzdöttek a lányok, egyetlen percig nem adták fel, 40. percre meg is lett az eredménye, ekkor vettük vissza a vezetést, amit még az első percben engedtünk ki a kezünkből. De nem sikerült sokáig tartani az előnyt, szinte végig felváltva születtek a gólok, egészen az utolsó 10 perc kezdetéig, ekkor mintha kicsit elfáradtak volna a svájci lányok, mieink pedig továbbra is küzdöttek, hiába a sok hiba, sok kapufa, mentek előre Klujber Keti vezetésével egyre nagyobb előnyt sikerült szerezni,  talán kicsit meg is nyugodtak a mieink, jöttek is az üreskapus gólok, labdaszerzések. Végén már nem kellett izgulni, 33-28-ra megnyertük a fontos nyitómeccset, a továbbiakban azért több kell majd a horvátok és a norvégok ellen, pláne a kapusainktól, akik ezen a napon nem voltak életük formájában.

Játékosaink közül Győri-Lukács 6/6-ot lőtt, Klujber lőtte a legtöbb gólunk 14/9, Márton Gréta futotta a legnagyobb távot a mérkőzésen 4,36km, a legerősebb lövés Kuczora Csenge nevéhez fűződik 112km/h, legtöbb passzt Vámos könyvelhette el 136. Kapusaink nem remekeltek a mainapon Szikora 23/4 17,39%, Janurik 10/1 10% védéshatékonysággal védtek.

Magyarország – Svájc 33–28 (12–14)
Ljubljana, Stozice Aréna, 1168 néző. 
Játékvezetők: 
Vujacsics, Kazanegra (montenegróiak)
Magyarország: Szikora – Győri-Lukács V. 6, Klujber 9 (3), Bordás 2, Hornyák D., Vámos P. 6, Márton G. 4. 
Csere: Janurik (kapus), Kácsor 2, Kuczora 2, Pásztor N. 1, Debreczeni-Klivinyi, Korsós, Töpfner, Albek 1. 
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Svájc: Schüpbach – Emmenegger 5, Hodel, Kündig 1, Schmid 6, Gautschi 5, Riner 3. 
Csere: Brütsch (kapus), Wick, Bucher 5 (5), Altherr 2, Káhr 1, Hess. 
Szövetségi kapitány: Martin Albertsen
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/5