június 20, 2024

PannonSport

Női kézi VB – Hozta a második kötelezőt is a válogatott

Helsingborg, 2023. december 2. Simon Petra (j) és a kameruni Vicky Orchella Nyamsi Pokop az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzésen a svédországi Helsingborgban 2023. december 2-án. MTI/Illyés Tibor

  A nyitókörben Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese 35-12-re kerekedett Paraguay legjobbjai fölé, míg a kameruniak 25-11-re kaptak ki Montenegrótól. A magyarok 18 fős keretéből ezúttal az első fordulóban egyaránt kisebb sérülést begyűjtő szélsők, Győri-Lukács Viktória és Márton Gréta maradtak ki.
    A magyar válogatott korábban még nem találkozott a kameruni csapattal, amely negyedszer jutott ki világbajnokságra. Az afrikai gárdának adminisztrációs hiba miatt van csupán 14 játékosa. A délelőtti órákban néhány kameruni játékost lehetett látni Helsingborg belvárosában séta közben, amint a balszélsőjük elmondta: korábban televízióban látott csak havat, amelyet nagyon hidegnek talált.
    Ennek színéhez igazodva fehér szerelésben játszott a magyar válogatott, amely pontatlan támadásokkal kezdte a mérkőzést, ez az első gólt szerző, sárga-pirosban pályára lépő afrikaiakra is igaz volt. Vámos Petra belesérült az első magyar találatba, ám le tudott sétálni a pályáról, a vezetést pedig átvette a magyar válogatott, de a mindkét részről sok hibával tarkított játék nyomán csak lassan tudta növelni előnyét. A kapuban kezdő Szemerey Zsófia bravúrt tudott bemutatni, stabilabbá vált a védekezés, miközben elöl többen is belendültek és jól találták meg a réseket a kameruni falon.
    A 16. percben egy ötgólos magyar sorozat nyomán 10-3-nál időt kért Kamerun, amelynek egyik stábtagja a csapatok részére fenntartott lelátón olyannyira összhangban volt az eseményekkel, hogy sokszor oldalazva ugrált vagy éppen sprintelt a széksorok között, máskor pedig felemelt kezekkel „védekezett együtt” övéivel. A megszakítás nem változtatott igazán a játék képén, egyre több magyar került fel a gólszerzők közé, betalált a többi között a 22. születésnapját éppen szombaton ünneplő Albek Anna is, és Vámos is vissza tudott térni rövid pihenő után a pályára.
    A 21. percben 14-4-nél alakult ki először tízgólos különbség, ezt követően viszont negyven másodpercet kettős emberhátrányban kellett – sikerrel – átvészelni. A játékrész hajrájára időt kért Golovin Vlagyimir, együttese azonban a szünetig már nem tudta megtoldani előnyét. Az első félidőben Szemerey ötven százalékos hatékonysággal védett.
    A fordulás után is az afrikaiaké volt az első gól és a játékrész első percei is, több magyar támadás rossz passzon vagy elejtett labdát zárult idő előtt. Néhány perc után ismét „üzemi hőfokra melegedett” a válogatott a két nappal korábbihoz képest kétszeresére duzzadt, mintegy 40 fős magyar szurkolótábor nagy örömére, Szöllősi-Schatzl Nadine átadása után Bordás Réka a mérkőzés leglátványosabb akcióját zárta eredményesen.
    A másik oldalon is magas minőségű volt a szélsőjáték, Töpfner Alexandra is szállította a gólokat, akárcsak Klujber Katrin, a második félidő derekán 29-15-nél kért időt Kamerun. Az utolsó tíz percen belül érkezett a kapuba az első vb-meccsén szereplő Bukovszky Anna, védeni is tudott nem sokkal később. Az utolsó percekre csupán két kérdés maradt: meglesz-e a húszgólos különbség és sikerül-e valamennyi pályára lépő magyar mezőnyjátékosnak betalálnia, végül egyik sem sikerült, ám aligha kell bánkódnia emiatt a magyar válogatottnak. A meccs legjobbja Klujber lett, Albeket pedig énekkel köszöntötték a szurkolók.
    Szemerey 11, Bukovszky négy védéssel zárt, a túloldalon Nnomo Sonya Marlaine hat, Ateba Engadi Laeticia Pétronie öt gólt dobott.
    A középdöntőbe legalább két pontot már visz a nemzeti csapat, amely hétfőn 20.30-tól a csoportkör rangadóján a szintén két sikerrel kezdő Montenegróval találkozik. A legjobb nyolc közé kerülés szempontjából kulcsfontosságú mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport és a Kossuth Rádió.
    Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ott a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál négyes három továbbjutójával találkoznak a magyarok Göteborgban, ahonnan az első két együttes kerül a negyeddöntőbe.

Magyarország – Kamerun 39-20 (18-8)
Helsingborg, 589 néző.
Játékvezetők: Budzák, Záhradník (szlovákok)
Magyarország : Szemerey – Töpfner 5, Klujber 7, Vámos P. 1, Bordás 1, Kuczora 3, Szöllősi-Schatzl 6.
Csere: Bukovszky (kapus), Papp N., Debreczeni-Klivinyi 3, Albek 4 (1), Füzi-Tóvizi 4, Juhász Gréta 2, Pásztor N. 1, Simon P. 2.
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Kamerun : Mben – Mbouchou 1, Ebanga 1, Nchouapouognigni 1, Nyamsi 1, Ateba 5, Nnomo 6.
Csere: Balana (kapus), Haoua 3, Kongnyuy, Touba 1 (1), Voulania, Attisso 1.
Szövetségi kapitány: Jamal El Kabouss
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/1