április 22, 2024

PannonSport

Női kézilabda BL – Háromból három a hétvégén!

Debrecen, 2023. október 28. Hámori Konszuéla (k), a debreceni, valamint Constance Mauny (b) és Merel Freriks, a francia csapat játékosa a kézilabda női Bajnokok Ligája csoportkörének 6. fordulójában játszott DVSC Schaeffler-Brest Bretagne mérkőzésen a debreceni Hódos Imre rendezvénycsarnokban 2023. október 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Mind a három magyar csapat győzött a női kézilabda BL-ben!

Két négypontos csapat találkozott a Hódos Imre Sportcsarnokban, a Planéta Szimonettát nélkülöző házigazda nem szokásos piros, hanem – a mellrák elleni küzdelmet támogatandó – rózsaszín mezben lépett pályára.
    Jó játékkal kezdett a hajdúsági együttes, egy-két találattal meglépett a vendég francia gárdától. Kapusteljesítményben, védekezésben és támadásban is remekül teljesítve vette fel a harcot előzetesen esélyesebbnek tartott riválisával, amely az első játékrészben csupán egyszer, 12-13-nál vezetett. A szünetre egygólos debreceni előnnyel vonultak a felek az öltözőbe, a házigazdánál Töpfner Alexandra, a francia bajnokság előző kiírásának ezüstérmesénél Valerija Maszlova volt a fő gólfelelős a szünet előtt.
    A fordulást követően is megőrizte dinamikus játékát a DVSC, amely a tovább javuló egyéni teljesítményeknek és a még magabiztosabb védekezésnek köszönhetően a 40. percben először lépett el három találattal (21-18). Sőt, bresti időkérés sem tudta kizökkenteni ritmusából a házigazdát, amely ötgólosra növelte előnyét a második félidő derekához közeledve (23-18). Gabrijela Bartulovic sorra mutatta be a fontos védéseket, így a Brest csak három gólra tudott felzárkózni. Hamar visszaállította az öttalálatnyi különbséget az ihletetten kézilabdázó Debrecen, a vendégeknek kapuscsere és védekezésváltás sem jelentett megoldást. Négy perccel a dudaszó előtt hatgólos előnyt mutatott a kijelző (30-24), innen pedig már nem engedett ki a DVSC.
  

Kiegyenlítetten indult az óraátállítás utáni első BL-találkozó, negyedóra után még 5-5 állt az eredményjelzőn, ezt követően a Sävehof pontatlan támadásait kihasználva 6-0-s sorozattal lépett el riválisától a Győr. Ezt a különbséget pedig alacsony hőfokon is megtartotta a szünetig.
    A fordulás után azonban kissé bennragadt az öltözőben a Győr, egy gólra felzárkózott a rivális (19-18), ebben a periódusban az egyetlen pozitívumot az jelentette, hogy több mint egy év után ismét betalált a sorozatban Veronica Kristiansen. Ulrik Kirkely együttese ezt követően ismét ki tudott alakítani egy szűk előnyt, és végül legjobb játékától messze elmaradva, de három góllal nyerni tudott az ETO.
    A találkozó legeredményesebbje a nyolc gólt szerző Nina Koppang volt hazai részről, a Győrből Szöllősi-Schatzl Nadine, Stine Oftedal, Emilie Hovden és Estelle Nze Minko egyaránt ötször volt eredményes.

 A BL-idényt gyengén kezdte az előző szezonban döntős Ferencváros, öt találkozón négy vereség mellett mindössze egy döntetlent ért el, miközben pénteki vendége a B jelű nyolcas egyedüli hibátlan gárdájaként várta az érdi találkozót.
    Az eddigi formához képest meglepően jól kezdett a zöld-fehér együttes, támadásban Klujber Katrin, hátul pedig a fontos védéseket bemutató Böde-Bíró Blanka vezérletével 9-6-ra vezetett az első negyedóra után. Ezt követően kezdett magára találni a dán csapat, utolérte vendéglátóját (14-14), amely azonban a hajrában újra megrázta magát és visszaállította a háromgólos különbséget szezonbeli legjobb BL-félidejét produkálva.
    Rosszul indult a hazaiaknak a második játékrész, Tomori Zsuzsanna maradt lent egy összefejelés nyomán, emberelőnyben azonban üreskapus góllal négy találatra növelte előnyét a jó eredményért nagyot küzdő Ferencváros. Ebben a periódusban mindkét csapat könnyedén szerezte a gólokat. Az Ikast nyitott védekezésre váltott, támadásban pedig lehozott kapussal hét a hat ellen próbálkozott, majd negyedórával a vége előtt ismét három gólra zárkózott (28-25). Allan Heine megbízott vezetőedző együttese annak ellenére is tartani tudta előnyét a javuló Ikast ellen, hogy a hajrában az eddigieknél több hibával játszott. A záró három percen belül négygólos előnynél a ferencvárosi Beatrice Edwige kapott nyakra ütésért piros lapot, társai azonban a hektikus utolsó percekben nélküle is megtartottak egy találatot az előnyből, így a budapesti együttes megszerezte a hőn áhított első sikerét.