július 23, 2024

PannonSport

Női Kézilabda – Legyőztük Svájcot az Eurokupában

Tatabánya, 2024. február 28. A női kézilabda Eurokupa 3. fordulójában játszott Magyarország - Svájc mérkőzés a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. február 28-án. A magyar válogatott 38-26-ra győzött. MTI/Bodnár Boglárka

Tatabányán folytatódott az Eurokupa a magyar női válogatottunk számára, ahol a Svájci csapat vendégeskedett.

A két együttes korábbi négy találkozóját kivétel nélkül a magyar válogatott nyerte, az 1990-es évek elején lejátszott három mérkőzés után legutóbb a 2022-es Európa-bajnokság csoportkörében 33-28-as magyar siker született.
    Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesének bő keretéből ezúttal a kapus Janurik Kinga, valamint két balátlövő, Juhász Gréta és Háfra Noémi maradt ki. A találkozó előtt köszöntötték a nemzeti színekben mérföldkövet már elért vagy elérő játékosokat: Albek Anna, Kácsor Gréta, Kuczora Csenge és Pásztor Noémi 25, Janurik 50, Háfra és Debreczeni-Klivinyi Kinga 75, míg Szöllősi-Schatzl Nadine legalább száz alkalommal kapott már szerepet a válogatottban.
    A jövő hétvégén a női Magyar Kupa négyes döntőjének otthont adó Tatabányai Multifunkciós Csarnokban döcögősen kezdte a találkozót a házigazda, amely 5-4-ről az első tíz percben háromszor eredményes Kuczora és a fontos védéseket bemutató Böde-Bíró Blanka vezetésével így is el tudott lépni 9-4-re. A cserék érkezésével állandósult a négy-öt gólos különbség, a 23. percben Bordás Réka piros lapja miatt csökkentek a variációs lehetőségek hazai részről és az eset meg is fogta kissé a csapatot: az első játékrész végén közel hat percig maradt gólképtelen Golovin Vlagyimir együttese, védekezésben is visszazuhant a határozottsága, ez a kapusteljesítményre is hatással volt, a rivális mindezt kihasználva 16-10-ről 16-14-re felzárkózott.
    A pihenő után friss szélsőkkel, a kapuban Szemerey Zsófival, fejben pedig láthatóan rendezettebben érkezett ki a pályára a magyar válogatott, amely a világbajnokságon számára több ízben is kritikus periódusnak bizonyuló szünet utáni tíz percben háromgólos sorozattal állította vissza korábbi előnyét (19-14). Sőt, a támadásbeli pontatlanságok ellenére, feljavult védekezésére alapozva az addigi legnagyobb előnyét dolgozta ki (25-17), miközben a nézőtéren „mindenki Debrecenbe” felhívással buzdították társaikat a szurkolók, hogy az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán támogassák a helyszínen a nemzeti csapatot. Szemerey kiválóan teljesített a kapuban, Kuczora pedig továbbra is remekelt támadásban, tizedik találatával a második félidő derekára éppen ennyi gól lett a különbség (29-19). Ezt a mérkőzés utolsó negyedórájában tovább növelte a válogatott, amely így magabiztosan diadalmaskodott.
    A találkozó legeredményesebbjeként Kuczora tíz találattal zárt, Szemerey tíz, Böde-Bíró négy védéssel járult hozzá a sikerhez. Svájci részről Tabea Schmid hatszor volt eredményes.

Magyarország – Svájc 38–26 (16–14)
Tatabánya, 3024 néző. 
Játékvezetők: Losak, Novikov (ukránok)
Magyarország : Böde-Bíró – Győri-Lukács 2, Vámos P. 3, Papp N. 4, Bordás 2, Kuczora 10 (5), Szöllősi-Schatzl 1.
Csere: Szemerey (kapus), Füzi-Tóvizi 3, Simon P. 4, Kácsor, Albek 3, Pásztor N. 1, Debreczeni-Klivinyi 2, Márton G., Faluvégi D. 3.
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Svájc : Brütsch – M. Emmenegger 2, Altherr 5 (3), Kündig 5 (3), T. Schmid 6, Gautschi 1, Riner 2. Csere: Dokovic (kapus), Wick, Kähr, L. Frey, Wolff, Bächtiger 2, Goldmann 1, Baumann 2.
Szövetségi kapitány: Joa Knut Ove
Kiállítások: 8, ill. 8 perc. Hétméteresek: 6/5, ill. 6/6