április 22, 2024

PannonSport

BL: Csodát tett a Fradi Skóciában – videó

A Bajnokok Ligája 2. selejtezőjén a lehető legkeményebb ellenfél jutott a Fradinak, az 51 szeres skót bajnok Celtic személyében, akik az elmúlt három évben rendszerint túljutottak valamelyik európai csoportkörön. Az elmúlt bő egy évben bizonyították a zöld fehérek, hogy képesek a bravúrra, arra pedig most is szükség volt! Előzetesen a fogadóirodák sem adtak sok sanszot a magyar bajnoknak, a mérkőzés előtt 10-es oddsz körül mozgott a vendégek győzelme.

Az összeállításoknál mind a két oldalon a csatár poszton akadt a meglepetés, Fradinál kimaradt az általában egy szem csatárként pályára lépő Boli, míg a hazai csapatból sérülés miatt, még a kispadra sem nevezett Eduárd, aki talán a legjobb játékos a jelenlegi keretben. így egyik csapatban sem került klasszikus csatár. Skótok csapat összeállításában a jobb hátvéd, Frimpong kimaradása okozott némi meglepetést, helyette inkább a védekezni jobban tudó Elhamed kezdett, ezzel is bizonyítva azt, hogy Tokmactől igen csak tartottak a hazaiak.

A mérkőzést a skótok kezdték aktívabban, mindjárt a 4. percben védeni kellett Dibusznak, de a vezetést némi meglepetésre a Fradi szerezte meg! A 7. percben egy szöglet után kifejelt labdát, Somália bólintott vissza Sigér elé, akiről elfeledkeztek a hazai védők, így nyugodtan átvehette a labdát, tolt rajta egyet és 22 méterről jobbal a jobb alsó sarokba bombázott. A gól után folytatódtak a Celtic rohamok, bár kevés gól veszéllyel, többnyire a Fradi 16-osa előtt folyt a játék, néha sikerült csak kicsit kiszabadulni onnan. A félidő végére már nagyon nagy nyomás nehezedett a Fradi védelmére, látszott a fáradság a vendégeken, néha már jöttek az ütemkésések, de annyira azért nem, hogy veszélyes helyről szabadrúgáshoz jussanak a hazaiak. Jókor jött a szünet, lehetett kicsit szusszanni.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abba maradt. Sőt, ha lehet még jobban nyomtak a skótok, teljesen beszorították a Fradit, pillanatokig sem birtokolták a labdát ebben az időszakban. Nem is kellett sokat várni az egyenlítésre. 56. percben Christie 22 méteres lövése pattant meg Kovacevic fején, majd hullott a kapu közepébe. Az ha lehet még jobban felpaprikázta a hazaiakat, ebben az időszakban több helyzetet is kialakítottak, lőttek egy kapufát, szereztek egy lesgólt, nehéz időszak volt, de sikerült túlélni! De újabb gólt ismét a Fradinak sikerült szereznie! A 75. percben Hatratin vágott előre egy labdát Tokmac irányába, amit a védő elhibázott, ezzel futóversenyre kényszerült, amit nem nyerhetett meg norvég támadónkkal szemben. Töki a 5-ösön belülre vezette a labdát és ott a kimozduló kapus lábai között a kapuba gurította az újabb vezetőgólt! Volt még hátra 15 perc, de ahogy fogyott az idő egyre idegesebbé váltak a hazaiak, persze a Fradi játékosok is szépen húzták az időt, de ki csinálná ezt másképp a helyükbe. A rendes játékidő letelte után, 5 perc hosszabbításban sem sikerült feltörni a Fradi védelmét az egyre kapkodóbb Celtic játékosoknak.

A mérkőzés nem volt szép, egy kívülálló valószínűleg nem is élvezte, de a Fradi szurkolók még évek múlva sem fogják elfelejteni ezt a harcias védekezést, amit ma este bemutattak a kedvencek.

A következő körben 5 kiemelt csapat közül kaphatnunk ellenfelet

Kiemelt csapatok Nem kiemelt csapatok
Dinamo ZagrebMolde
Young BoysMidtjylland
Crvena zvezdaFerencváros
QarabağOmonia
Makkabi Tel-AvivDinamo Breszt

Ha sikerrel veszik a következő akadályt, ami szintén csak egymeccses párharc lesz, akkor már biztos az EL csoportkör. Amennyiben a Dinamo Zagreb lesz az ellenfél, és folytatódik a Fradi csoda, akkor a playoffban kiemelt csapatként kerül besorolásra, ott már 2 párharcos felvonás vezet a BL csoportba.

BL Playoff

Kiemelt csapatok Nem kiemelt csapatok
Red Bull SalzburgYoung Boys vagy ez ellenfele
Olympiakos F.C.Crvena zvezda vagy ez ellenfele
Dinamo Zagreb vagy ez ellenfeleQarabağ vagy ez ellenfele
 Slavia PrahaMakkabi Tel-Aviv vagy ez ellenfele

Itt már nincs könnyű ellenfél, de ha a Fradi a nagyfiúk játszóterére vágyik, akkor ott nagyfiúkkal kell játszani. Ha idén nem is sikerül, de 1-2 éven belül, tudatos építkezéssel el lehet jutni arra a szintre, hogy legyen esély a BL csoportra is. De egyenlőre ne temessük előre ezt a szezont, előre az ujab bravúrra!

Celtic – Ferencváros 1-2 (0-1)
Glasgow, Celtic Park, zárt kapuk mögött. 
Játékvezető: Lindhout (holland)
CELTIC: Barkasz – Elhamed (J. Frimpong, 78.), Jullien, Ajer, G. Taylor – S. Brown, C. McGregor – Forrest (Ajeti, 78.), Christie, M. Elyounoussi – Ntcham. Vezetőedző: Neil Lennon
FTC: Dibusz – Botka, Kovacevic, Blazic, Civic – Sigér D., Haratin, Somália – Nguen (Skvarka, 80.), Isael (Boli, 71.), Uzuni (Dvali, 86.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerző: Christie (53.), ill. Sigér D. (7.), Nguen (75.)