július 23, 2024

PannonSport

EB selejtező – Hozta a kötelezőt a válogatott

Budapest, 2023. június 20. A magyar csapat ünnepel a szurkolókkal a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Magyarország - Litvánia mérkőzés végén a Puskás Arénában 2023. június 20-án. A magyar válogatott 2-0-ra győzött. MTI/Vasvári Tamás

Budapest, 2023. június 20. A magyar csapat ünnepel a szurkolókkal a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Magyarország - Litvánia mérkőzés végén a Puskás Arénában 2023. június 20-án. A magyar válogatott 2-0-ra győzött. MTI/Vasvári Tamás

Az utóbbi időben megszokott, közel teltház várta a csapatokat a G jelű csoport harmadik körében. Eddig egy győzelem mellett egy döntetlent produkáló magyar csapat fogadta a Bulgáriával ikszelő, de Szerbiától kettőgólos vereséget szenvedő Litván csapatot.

Úgy is kezdtek a mieink, ahogy egy esélyesebb válogatottnak illik, nem hagyták a vendégeket kibontakozni, azért nem kitámadva, de labdát birtokolva játszott a csapat. Montenegrói meccs után a kapura lövések száma miatt fogalmazódott meg sok kritika a csapat irányába, na erre most nem lehetett panasz, mert bő félóra elteltével már 15-nél jártak a srácok, igaz ebből csak 5 találta el a kaput, és egyikre sem mondhatni, hogy bravúr kellett a hárításukhoz. Mikor kellett volna, akkor nem jött a bravúr a vendégek kapusától, bár Varga lövését talán bravúrral sem lehetett volna védeni! Szalai Attila balról keresztbe lőtte a labdát, amit a védők elvétettek, Varga Barnabás érkezett a hosszúsaroknál és a kapuba továbbította a játékszert. A gól után még nyugodtabban játszhatta a kivárásra épülő, passzolgatós játékát a válogatott, Litvánia erejét teljesen felemésztette a védekezés. 41. percben jöhetett volna az újabb gól, de Szoboszlai 28 méteres szabadrúgása a felsőlécen csattant, majd a kipattanót Szalai fejelte az üreskapu fölé. A maradék játékidő szépen csendben lecsordogált.

Másodikfélidőben sem változott a játékképe, kényelmesen építgettük a támadásainkat, majd próbáltuk lövéssel befejezni azokat. Ahogy telt az idő, a vendégek próbáltak kijjebb jönni, de kevéssikerrel, cserék sem hozták meg náluk a várt eredményt. Igazi olaszos, taktikus focit játszó magyar válogatott volt a pályán ma este. A meccs hajrájáig nem is tűnt úgy, hogy baj lehet, de mint tudjuk az egy ólos előny nem előny igazán. És a hajrához közeledve kijött ismét, hogy nem tudunk 90 percet lehozni ilyen koncentráltan, volt egy jó 10 perc, mikor a vendégek elkezdtek éledezni, veszélyes támadásig is eljutottak, de Orbán Wili által irányított védelem a helyén volt a nehéz pillanatokban. És mikor már éledeztek volna komolyabb remények a Litvánoknál, akkor egy Kleinheisler labdaszerzés után Szoboszlaihoz került a labda, Dominik nem lőtt, inkább tovább tette Sallainak, aki irgalmatlan nagy góllal eldöntötte a lényegi kérdéseket. Ezzel a győzelemmel, és a Szerb-Bulgária meccs döntetlenjéivel át is vettük a vezetést a csoportunkban.

Magyarország – Litvánia 2-0 (1-0)
Budapest, Puskás Aréna, 58 269 néző. 
Játékvezető: Nobre (portugál)
Magyarország
Dibusz – Botka, W. Orbán, Szalai A. – Sallai R. (Baráth P., 88.), Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 60.), Kerkez (Ferenczi J., 79.) – Gazdag (Lang, 79.), Szoboszlai – Varga Barnabás (Ádám M., 60.). 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Litvánia
Gertmonas – Leklatas, Kazukolovas, L. Klimavicius, Tutyskinas (Beneta, 63.) – Uzela (Vorobjovas, a szünetben), Gineitis – El. Jankauskas (Romanovskij, 85.), Sirgedas (Sirvys, a szünetben), Sesplaukis (Kucys, 78.) – Paulauskas. 
Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas
Gólszerző: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)

1. Magyarország 3215–0+57
2. Szerbia3215–1+47
3. Montenegró31111–2–14
4. Bulgária4222–6–42
5. Litvánia3121–5–41