június 20, 2024

PannonSport

EB selejtező – Magabiztos győzelem Bulgária ellen

Budapest, 2023. március 27. A győztes magyar válogatott ünnepel a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők G csoportjában játszott Magyarország-Bulgária mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. március 27-én. Magyarország-Bulgária 3-0. MTI/Kovács Tamás

Az észtek elleni felkészülési mérkőzést követően, immár tétmérkőzésen bizonyíthatott a magyar válogatott. Mégpedig azzal a bolgár válogatottal szemben, akikkel nem is olyan régen, 2020 november 8-án EB pótselejtezőt játszhattunk, mégpedig egy sikeres pótselejtezőt, ahol 3-1 arányú győzelmet arattunk. Így bizakodva várhattuk a mostani hazai összecsapást is, ahol a viharos időjárás dacára is 60 ezer szurkoló buzdította a mijeinket.

Nem is kezdtük rosszul a mérkőzést, mindjárt a 7. percben egy nagy tűzijátékot rendeztünk a vendégek kapuja előtt, Szoboszlai szépen tőr be a 16-oson belülre, középre tett labdáját előbb Sallai, majd Orbán teszi kapura, de védett a bolgár kapus, végül Vécsei elé kerül a labda, és neki már sikerül azt a hálóba továbbítania. Nem sokkal később Ádám Martin lőtt, de a megpattanó lövését Naumov védeni tudta. 21 percet kellett várni az első bolgár helyzetre, de Ilijev gyenge kísérleté nem okozott gondot Dibusznak. Öt perccel később Szoboszlait buktatják a kaputól 25 méterre, szabadrúgáshoz a sértett áll és ha már odaállt, akkor lő is belőle egy hatalmas gólt. A második gól után már nyugodtabban játszhatott a csapat, bár egyébként sem tűntek idegesnek a fiúk, bolgárok nem is tudtak mit kezdeni a magyar csapattal. A szünet előtt még egy Dibusztól induló akcióból, Sallai közreműködésével Ádám Martin gurított a kapu jobb sarkába. Ezzel a góllal gyakorlatilag le is zárultak a lényegi kérdések, nem volt benne a meccsben a bolgár gól, nem hogy három.

A másodikfélidőt ott kezdtük, ahol az elsőt abbahagytuk. Sallainak egy percen belül kettő lehetősége is akadt. Előbb jó 20 méterről tüzelt, de Naumovnak sikerült kitolnia a léc alá tartó labdát. Majd egy Szoboszlai passz után 7 méterről mellé lőtt. Ahogy telt a másodikfélidő, úgy látszódott, hogy kicsit takarékosabban játszani a magyar csapat, néha már cifrázták a játékot, Szoboszlai is bátrabban bonyolódott bele egy két cselsorozatba. Közben a vendégek próbálkoztak, de komolyabb helyzetekig így sem sikerült eljutniuk, egyáltalán nem forgott veszélyben a győzelem. Szépen lassan lecsorgott ez a játékrész is, gólt egyik csapatnak sem sikerült szereznie. A magyar csapat Rossi kapitánysága alatt a legjobb 1. félidei játékával magabiztosan hozta a kötelező győzelmet.

Magyarország – Bulgária 3-0 (3-0)
Budapest, 
Puskás Aréna, 60 000 néző. 
Játékvezető: Meler (török)
Magyarország : Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Bolla (Nego, 86.), Nagy Á. (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár Zs., 87.), Kerkez – Sallai R. (Csoboth K., 73.), Szoboszlai – Ádám M. (Varga Barnabás, 59.). 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Bulgária :
 Naumov – Galabov, Antov, Markov (H. Petrov, a szünetben) – Sztojanov, Gruev (Sopov, 85.), Karabeljov (Krasztev, a szünetben), N. Iliev, M. Petkov – Deszpodov (Kirilov, 57.), Delev (Ruszev, a szünetben). 
Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics
Gólszerző: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (39.)

A CSOPORT ÁLLÁSA

1. Szerbia224–0+46 
2. MAGYARORSZÁG113–0+33 
3. Montenegró2111–2–13 
4. Litvánia110–2–20 
5. Bulgária220–4–40