június 21, 2024

PannonSport

Győzelem Belgrádban, továbbra is csoport első a válogatott

Belgrád, 2023. szeptember 7. Callum Styles (b) és Lang Ádám, a magyar válogatott játékosai a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Szerbia - Magyarország mérkőzés után a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2023. szeptember 7-én. A magyar csapat 2-1-re nyert. MTI/Czeglédi Zsolt

A legnehezebb megmérettetés várt válogatottunkra a selejtező sorozatban, Belgrádban a szerb csapathoz kellett látogatni. A szurkolók most nem tudták támogatni a hazaiakat, zártkapus büntetés miatt csupán körülbelül 8 ezer gyerek és az őket kisérő felnőttek lehettek jelen a helyszínen.

A mérkőzést magabiztosan, labdabirtoklással kezdtük, látszott, hogy nem szeretnénk kapkodni. Egészen a 10. percig működött is a dolog, de ekkor több játékosunk is kisebb hibát vétett, amiből a végén megszerezték a vezetést a szerbek. Hátul passzolgatásból nem sikerült előre jutnunk, így Dibusz próbálkozott egy hosszúindítással, ami rossz helyre ment, sikerült egyből visszajuttatni a 16-osunk előterébe, ahol a védők sem a legmegfelelőképen reagáltak és üreskapuig játszották a hazaiak, de Vlahovics rosszul találta el a labdát, így Dubusz kezébe kötött volna ki a játékszer, ám a menteni igyekvő Szalai a sajátkapujába továbbította azt.

A váratlan gól megfogta a mieinket, a mérkőzés ezen periódusában a levegőben lógott az újabb szerb gól, de sorra elhibázták a lehetőségeiket. Nem úgy a mieink! Nego küzdött meg egy labdáért az ellenfél 16-a sarkánál, már úgy tűnt, hogy nem tudja megszerezni, mikor valahogy sikerült Sallai elé kotorni, Sallai nem gondolkodott sokat és lőtt, de a hazai kapus védte a lövést, viszont a labda visszakerült Sallai elé, aki újra lőtt, de olyan rosszul találta el, hogy tökéletes gólpassz lett Varga Barnabásnak, aki a hálóba továbbította a játékszert. A hazaiak még fel sem ocsúdtak a gól okozta sokkból, jött a második magyar találat. Nego szöglete után nem sikerült a felszabadítás, Lang elé került a labda, aki keresztbe lőtt, ahol Orbán érkezett és közvetlen közelről a hálóba talált. A láthatóan meglepett szerbek már nem tudtak újítani az első játékrészben, így magyar előnnyel vonultak a szünetre a csapatok.

A második félidőben már egy teljesen más szerb csapat jött ki, mindent megpróbáltak az egyenlítésért, a magyar csapat hősiesen védekezett, sokszor hosszú percekig nem tudott kijönni a 16-os előteréből. Egyre nagyobb nyomás ellenére sokáig nem sikerült komoly helyzetbe kerülniük a hazaiaknak, amikor pedig mégis célba vehették a kapunkat, akkor vagy a szerencse, vagy Dibusz hatalmas bravúrja mentett meg minket a góltól.  Ahogy telt az idő, úgy kockáztattak egyre többet a hazaiak, ekkor már egy-egy halovány ellenakciót is tudtunk vezetni, de igazán semmilyen veszélyt nem jelentettünk a szerb kapura, minden energiánkat felemésztette a védekezés. Ami szerencsére jól működött, így egy kemény brusztolós meccsen sikerült elhozni a három pontot Belgrádból, és ez azt jelenti, hogy továbbra is vezetjük a csoportot, immáron 3 pont előnnyel a szerbek ellen.

Szerbia – Magyarország 1-2 (1-2)
Belgrád, 
Rajko Mitics Stadion, zárt kapuk mögött. 
Játékvezető: Juan Martínez (spanyol)
Szerbia : V. Milinkovics-Szavics – Veljkovics, Gudelj, Pavlovics – Radonjics (Zsivkovics, a szünetben), Makszimovics (Milenkovics, 64.), Sz. Milinkovics-Szavics, Kosztics (Mladenovics, a szünetben) – Tadics (L. Ilics, 87.), Vlahovics (Jovics, 87.) – A. Mitrovics. 
Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics
Magyarország : Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai Attila – Nego, Nagy Ádám (Kata, 77.), Styles, Kerkez (Fiola, 70.) – Sallai R. (Csoboth, 90+4.), Varga Barnabás (Ádám Martin, 77.), Szoboszlai D. 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), Orbán (36.)

1. Magyarország 4317–1+610
2. Szerbia42116–3+37
3. Montenegró41213–4–15
4. Litvánia4223–7–42
5. Bulgária4222–6–42