június 20, 2024

PannonSport

Győzelemmel búcsúztatta a válogatott az évet és Dzsudzsák Balázst

Budapest, 2022. november 20. Kalmár Zsolt (j) győztes gólját ünnepli csapattársaival a Magyarország - Görögország felkészülési labdarúgó-mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2022. november 20-án. A magyar válogatott 2-1-re győzött. MTI/Mónus Márton

Már pár órával a mérkőzés előtt futball hangulat uralkodott a városban, és nem a ma kezdődő világbajnokságnak szólt, hanem a magyar válogatottnak, de lassan már megszokott, hogy egy-egy válogatott meccs itthon ünnep és több tizezer embert mozgat meg az ország minden részéről. A mai mérkőzés, különlegesebb volt, mint egy sima felkészülési mérkőzés, hiszen Dzsudzsák Balázs most húzhatta magára utoljára a válogatott mezét, immár 109-ik alakommal, ezzel megelőzve Király Gábort az örökranglistán.

Ismét egy olyan csapattal találkoztunk a görögök személyében, akik ellen nekünk kellene dominálni, de minimum ugyanannyit birtokolni a labdát, mint az ellenfelünk. Az utóbbi években pont ilyenkor akadtak problémáink, mint például az Albánok elleni két meccsen. Jól is kezdődött számunkra a mérkőzés, többször sikerült letámadással megzavarni a görög védelmet, ennek eredményeként már negyedóra után megszereztük a vezetést, Styles adott laposan középre, ahol Sallai érkezett 12 méterre a kaputól és a balalsó sarokba továbbította a labdát. A gól után is próbáltunk letámadni, több-kevesebb sikerrel ez sikerült is, helyzetek akadtak mind a két oldalon, de újabb gól már nem született a szünet előtt.

Másodikfélidő elején feltűnt három molinó a magyar táborban, egy piros, egy fehér és egy zöld, rajtuk az erő, hűség, remény feliratokkal, ezeknek a molinóknak egy szép történetük van, pár héttel ezelőtt egyesével tűntek fel, Topolya, Sepsiszentgyörgy és Dunaszerdahely meccsen, most pedig a válogatottnál egyesültek. A félidő elejét megkapta még Dzsudzsák, próbálkozott is góllal búcsúzni, de nem került igazán nagy gólhelyzetbe, az 53. percben jött el a búcsú ideje, Ádám Martin váltotta Dzsudzsákot, aki tiszteletkört tett a pálya körül, érintve a kapumögötti tábort. Folytatódott a mérkőzés, de különösebb helyzet nélkül, lassan csordogált le a játékidő. 72. percben újoncot avatott a válogatott Dárdai Palkó személyébe, de az ő beállása sem befolyásolta nagyban a mérkőzés menetét, kicsit olyan volt az ember érzése, hogy mindenki szeretne már túlleni az idei utolsó válogatott mérkőzésén. Tíz perccel a vége előtt Styles gondoskodott az izgalmakról, amikor is teljesen ártalmatlan szituációban buktatta a 16-oson belül Bakaszetaszt, bíró pedig a 11-es pontra mutatott. Miután a VAR megerősítette a büntető jogosságát a sértett görög játékos értékesítette azt, ezzel kissé váratlanul egyenlítettek a vendégek.  Igazából már nem sikerült újra százszázalékra felpörögnie a csapatnak, lassan letelt a rendesjátékidő, ekkor újabb újoncot avatott a válogatott, Dibusz Dénes helyére érkezett Szappanos Péter a kapuba, és érkezett Kalmár Zsolt is a friss csapatkapitány Szoboszlait váltva. Mikor már mindenki elkönyvelte, hogy döntetlennel zárul az év utolsó válogatott meccse, Ádám Martin szerzett labdát a 16-os jobb sarkánál, de Papanikolau estében szabálytalankodott vele, szabadrúgáshoz juttatva a mieinket. Mivel a szabadrúgásspecialistánk egy perccel ezelőtt elhagyta a pályát, az éppen a helyére beállt Kalmár állt a labda mögé, a hosszúkihagyás után visszatérő DAC középpályás jobbal a jobb sarokba tekerte a labdát, ezzel megszerezve a győztes találatot. Mezlevételért még kapott egy sárga lapot, Szappanosnak is játékba kellett még egyszer avatkoznia, egy jobboldali beadást kellett hatástalanítani, de az eredmény már nem változott, méltó lezárása volt az évnek ez a meccs.

Magyarország – Görögország 2–1 (1–0)
Budapest,
 Puskás Aréna, 50 983 néző. 
Játékvezető: Chiffi (olasz)
Magyarország: Dibusz (Szappanos, 90+2.) – Botka (Lang, 71.), Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák (Ádám, 53.), Kerkez (Nagy Zs., 53.) – Sallai (Dárdai P., 72.), Szoboszlai (Kalmár Zs., 90+2.). 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Görögország: Paszhalakisz – Rota, Hadzidiakosz, Recosz, Janulisz (Kiriakopulosz, 68.) – Bakaszetasz, Kurbelisz (Papanikolau, 86.), Buhalakisz (Hadzijiovanisz, 68.) – Maszurasz (Duvikasz, 86.), Joanidisz (Fundasz, 60.), Mantalosz. 
Szövetségi kapitány: Gustavo Poyet
Gólszerző: Sallai (15.), Kalmár Zs. (90+3.), ill. Bakaszetasz (81. – 11-esből)