június 20, 2024

PannonSport

Megvannak a magyar csapatok ellenfelei az EL-ben

Hammarby IF (svéd) – Puskás Akadémia
Honvéd – FC Inter Turku (finn)
MOL Fehérvár – Bohemian FC Dublin (ír)
FH Hafnarfjardar (izlandi) – DAC
Petrocub Hincesti (moldovai) – Topolya

Hammarby IF

Az előző idényben a 3. helyen végzett a svéd bajnokságban, egyetlen ponttal a bajnok Djurgarden mögött, azonos ponttal a második Malmövel, de rosszabb gólaránnyal. Pedig messze a legtöbb gólt szerezték a bajnokságban (75), de a védelem ellenben nem remekelt (38) kapott gól több mint az előttünk végzett két csapat összes kapott gólja. Helyezésük nagyban a hazai pályán elért mérlegüknek köszönhetik, ahol veretlenek maradtak 13-2-0 mérleg imponáló. Jelenleg 14 forduló után a 6. helyen állnak, gól lövésben sem állnak olyan jól, mint tavaly. Csapat nem sokat változott, talán a közép hátvéd Odilon Kossounou 3,8 millió euro fejében távozott a Club Brugge csapatához és a szerb középcsatár Nikola Djurdjic, aki 13 góllal és 11 gólpasszal járult hozzá a dobogóhoz. Érdekesség a klubbal kapcsolatban, hogy több mint 3000 igazolt játékosuk van, Stockholmban a 33 ezres Tele2 Arénában játszák a hazai meccseiket, 2019 végén Zlatan Ibrahimovics 23,5% tulajdonrészt vásárolt az 1 szeres bajnok klubban. A játékoskeretet böngészve feltűnhet egy név, Richard Magyar, nagyapai ágon magyar származású védő, de svéd állampolgár.

FC Inter Turku

Az 1990-ben alakult klubbot, utánpótlás egyesületként alapították, de 1992-ben elindult a felnőtt csapat is. 1995-ben feljutott az 1. osztályban, ahol két évet töltött, majd kiesett. Újabb feljutás után stabil középcsapatként teltek a szezonok, mígnem 2007-ben a holland Job Dragtsma vette át a csapat irányítását, 2008-ban bajnok lett a csapat, 2016-ig irányította a csapatot. 2019-ben 2. helyet szerezték meg, az alapszakaszt ugyan megnyerték, de a rájátszásban 5 pontos hátránnyal zártak a Kuopio PS mögött. Jelenlegi szezonban 2 ponttal vezetik a pontvadászatot, az egy meccsel kevesebbet játszott Helsinki JK előtt, ez idáig 9 fordulón vannak túl és 6-1-2 a mérlegük. Legveszélyesebb játékosuk Timo Furuholm, aki 7 gól mellett 2 gólpasszt is összeszorgoskodott a 9 forduló alatt.

Bohemian FC

A cigányok becenévre hallgató együttes nem először találkozik magyar csapattal, 1998-as szezonban a Ferencvárossal hozta össze őket a Fortuna és kettős vereséggel búcsúztak (0-1, 0-5), sok babér azóta sem termett az ír csapatnak, általában az első körben búcsúznak, ha egyáltalán kijutnak a nemzetközi kupába. Az előző szezonban 3. helyen végeztek a bajnokságban, a második Shamrock mögött 15, a bajnok Dundalk mögött 26 ponttal. Legeredményesebb játékosuk, a román/ír támadóközéppályás Daniel Mandroiu 11 góllal zárta az előző szezont. Jelenleg zajló szezonban 7 meccs után a második helyen áll, de már 6 pont hátrányban a Shmrock mögött. Jelentősen nem alakult át a keret az előző bajnoksághoz képest, 23,4 év a keret átlagéletkora, amit többnyire hazai játékosok alkotnak.

FH Hafnarfjördur

A 8 szoros bajnok izlandi FH a közelmúlt legsikeresebb izlandi klubja, mind a 8 bajnoki címét a 2000-es években szerezte, annak ellenére, hogy 1ö29-ben alapították. Az elmúlt szezonban a dobogó legalsófokán végzett a csapat, ezzel az eredménnyel kvalifikáltak magukat a selejtezőre, bajnoki cím messze volt, 15 pontos hátránnyal végeztek. A jelenlegi szezon sem néz ki olyan szépnek, 8 mérkőzés után a 6. helyen szerénykednek 4-2-2-es mérleggel. Legeredményesebb játékosuk a skót Steven Lennon, aki az előzőszezonban 13 góllal zárt, jelenleg is már 7 gólt szorgoskodott össze. A Pepsi liga 4. legértékesebb csapatának becsült (2,3 millió) együttes többnyire hazai játékosokra épít, mindössze 3 légiós szerepel a keretükben.

FC Petrocub Hincesti

A 1999-ben alapított moldovai kupagyőztes és bajnoki bronzérmes csapatként kvalifikálta magát a sorozatba, nem könnyű a Sheriff Tiraspol árnyékából kinőni, nem is sikerült eddig. Bár zsinórban a 3. éve nemzetközi kupa szereplő az egyesület, nem sok sót evett meg, de lebecsülni semmiképpen nem érdemes őket. 2018-19-es szezonban az Eszékiek 1-1, 1-2-vel búcsúztatták őket, míg az előző szezonban a AEK Larnaca kettő 0-1-es vereséget mért a moldovai alakulatra. Előző szezonban 20 ponttal maradtak el a Sheriff mögött, jelenleg a második helyen állnak 8 forduló után, éppen egy Sheriff ellen 1-4-es vereség után vannak. Jelenleg a legjobb formában lévő játékosuk, a 26 éves középpályás Vladimir Ambros, aki 8 meccsen már a 7. gólját jegyzi.