július 23, 2024

PannonSport

Nemzetek Ligája – Nem sikerült az újabb bravúr

Budapest, 2022. szeptember 26. A válogatottságtól búcsúzó Szalai Ádám a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország - Olaszország mérkőzés után a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án. Magyarország-Olaszország 0-2. MTI/Kovács Tamás

A sorsolás pillanatában senki nem gondolta volna, hogy ki ki meccset játszhatunk az utolsó fordulóban, de sorozatos bravúrokkal sikerült elérnünk, hogy komoly esélyeink legyenek a négyes döntőre. Ehhez mindössze egy döntetlenre lett volna szükségünk az olasz válogatott ellen.

A mérkőzésre még az eddigieknél is nagyobb volt az érdeklődés, pillanatok alatt elkeltek a belépők, így teltház előtt vártuk az olaszokat a csoport döntőnek is beillő utolsó meccsre. De a mérkőzés előtt még Csányi Sándor MLSZ elnök köszöntötte Szalai Ádámot az utolsó válogatott mérkőzése alkalmából, mint tudjuk Szalai lemondta a további szereplést a válogatottban. Majd következtek a himnuszok, ahol a magyar közönség végig felállva tapsolta az olasz himnuszt.

Jól kezdtük a mérkőzést, már a második percben 21 méterről szabadrúgást végezhetett el Szoboszlai, de a lövése a sorfalban elakad, ismétlés sem jutott tovább. Nem sokat kellett várni az olaszok válaszára, Szoboszlait szerelik a tizenhatoson, Cristante adja középre a labdát, Gulácsi rosszul ér hozzá, így majdnem beejti, de Szalai Attila ballal elrúgja az érkező Bonucci elől. Ez után kicsit kapkodó lett a játékunk, nem nagyon birtokoltuk a játékszert, kisebb olasz helyzetek között próbáltunk mi is veszélyeztetni, de nem működtek a kontratámadásaink. A 27. percben ismét egy hiba, ezt már megbüntettek az olaszok. Ahelyett, hogy előre vágtuk volna a labdát, próbáltuk kihozni, Nagy Ádám a 16-osról haza adta volna Gulácsinak, de röviden tette hátra, Gnonto és Gulácsi egyszerre érte el a labdát, ami végül Raspadori elé került, aki egy csel után az üres kapuba továbbította. A folytatásban visszábbvett az amúgy sem nagy tempóbol az olasz válogatott, voltak itt is, ott is lehetőségek, de gól már nem született.

A másodikfélidő olasz helyzettel indult, Di Lorenzo fejelt a felső sarok mellé. Aztán felgyorsultak az események, előbb az olasz kapu előtt rendeztünk tűzijátékot! Fiola passzolt Négo elé, aki 12 méterről tüzelt, de az olasz kapus hárítani tudott, az ismétlés Szoboszlaitól levágódott egy védőről, de érkezett Styles, aki a balfelső sarok irányába lőtt, de Donnarumma nagyot védett, de a labda Szalai Ádám elé került, aki 1 méterről próbálkozhatott, de Donnarumma ezt is védeni tudta. Négy helyzet egy akcióból, de gólt ismét az olaszoknak sikerült szerezni. Egy laposan középre adott labdát Dimarco egy méterről a kapuba helyezett, ezzel egyre nehezebb helyzetben a válogatott. Öt perccel később Styles az ötös bal sarkáról fejelhetett, de az olasz kapus ismét bravúrral hárított. Kétségkívül a meccs embere eddig Donnarumma, sehogy sem sikerül túljárni az eszén. A folytatásban mi játszottunk aktívabban, ami nem is csoda, hisz az olaszoknak már nem volt sürgős, de csak kisebb helyzetekig jutottunk el. A 80. percben volt egy nagy lehetőségünk, Ádám Martin elé került a labda, de az olasz védő két kézzel kibillentette az egyensúlyából, így nem tudott kapura lőni, mieink 11-est reklamáltak, nem is ok nélkül, de a videóbíró nem látott szabálytalanságot, így ez elmaradt. Sok idő nem maradt már, sajnos még a szépítés sem sikerült a mijeinknek.

Meccs végén így is ünnepeltek a szurkolók, mert ez egy csodálatos sorozat lezárása volt, szép lett volna megnyerni a csoportot, de senki nem várta el. Már az csoda, hogy sikerült ebből a csoportból az A divízióban maradni, ráadásul a második helyen végeztünk, így az október 9-i EB selejtező sorsolását az 1. kalapból várhatjuk, de a következő NL sorsolást is a 2. kalapból várhatjuk.

Magyarország – Olaszország 0–2 (0–1)
Budapest, 
Puskás Aréna, 67 000 néző. 
Játékvezető: Bastien (francia)
Magyarország
Gulácsi – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á. (Styles, a szünetben), Schäfer, Kerkez (Gazdag, 57.) – Nego (Bolla, 75.), Szoboszlai (Kleinheisler, 85.) – Szalai Á. (Ádám, 75.). 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Olaszország G. Donnarumma – Tolói, Bonucci, Acerbi (Bastoni, a szünetben) – Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.), Barella, Jorginho (Pobega, 72.), Cristante, Dimarco – Raspadori (Scamacca, 72.), Gnonto (Gabbiadini, 66.). 
Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
Gólszerző: Raspadori (27.), Dimarco (52.)

A 3. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Olaszország63218–7+1 11
2. Magyarország 63128–5+3 10
3. Németország614111–9+2 7
4. Anglia6334–10–6 3