július 23, 2024

PannonSport

NL – Szalai Ádám góljával nyert a magyar válogatott Németországban

Lipcse, 2022. szeptember 23. A győztes magyar válogatott játékosai ünnepelnek, elöl Szalai Ádám a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában, a Németország-Magyarország mérkőzés után a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án. A magyar csapat 1-0-ra nyert. MTI/Illyés Tibor

Lipcsébe látogatott a magyar válogatott a Nemzetek Ligája 5. fordulójában, a válogatottságtól visszavonuló Szalai Ádám góljával legyőztük a házigazda német válogatottat, ezzel továbbra is elsőhelyen állunk a csoportunkban, és már matematikailag is biztos a benmaradásunk az A divízióban.

Több ezer magyar szurkoló valósággal elfoglalta Lipcse belvárosát, jó hangulatban várták a meccs előtti gyülekezőt, közös vonulást. A helyi rendőri erők óvó tekintete figyelte az egyre gyűlő tömeget, akik fegyelmezetten, mindenféle atrocitás nélkül várták az indulást. Hét órára szépen meg is telt a Richard-Wagner-Platz, lassan el is indult a menet, házigazdák mindent megtettek, hogy elfárasszák a drukkereket, mert a hosszabb utat választották a vonulás útvonalának. Erdőben, hegyen, völgyön, de csak megérkeztek a stadionhoz, ahol viszonylag gördülékenyen ment a bejuttatás, így mindenki megérkezett a kezdésre a lelátóra. Teljesen megtelt vendégszektoron kívül a hazai oldalon is feltűnt több helyen a magyar zászló, sokan voltak a hazai szektorokban is meggypiros magyar válogatott mezben. Mintegy 40 ezer szurkoló megalapozta a jó hangulatot, első sikert itt sikerült elérnünk, mert a magyar tábornak sikerült eltüntetni a számbeli különbséget a lelátón és hangosabbak voltak, mint a hazaiak.

Ugyan úgy, ahogy a lelátón a pályán sem látszódott a két csapat közti különbség, magabiztosan és jól kezdte a meccset a magyar csapat. Németeknek nem sikerült nyomás alá helyezni a magyarok kapuját, sőt, inkább nekünk adódtak lehetőségeink. Nem is kellett sokat várni a gólra, 17. percben Szoboszlai végezhetett el szögletet, Szalai Ádám érkezett is rá a rövidre és sarokkal a hosszúsarokba pörgetett, ezzel megszerezte a válogatottban a 26. gólját. Gól után sem változott a játékképe, inkább a mieink álltak közelebb a második gólhoz, mint a németek az egyenlítéshez. A második játékrészben nagyobb sebességifokozatra kapcsoltak a németek, többet is támadtak, lesgólig is eljutottak, de sok volt a pontatlanság, nehezen találták a betömörülő magyar védelem ellenszerét. Félidő közepén már tudott egy egy ellentámadást is vezetni a magyar csapat, Ádám Martín tornáztatta meg Ter Stegent a 72. percben majd nem sokkal később ismét a VAR volt munkában, de elmaradt a német büntető. Mérkőzés legnagyobb kimaradt helyzete is a miénk volt, Kleinheisler került hatalmas helyzetben, de nem tudta bevenni a német kaput. Végén még egy nagy rohammal próbálkoztak a hazaiak, de ezen az estén nem volt bennük a gól. A magyar csapat megérdemelten szerezte meg a három pontot, ezzel továbbra is az elsőhelyen állnak, folytatás hétfőn az olasz válogatott ellen, ahol nekünk elég egy döntetlen, hogy megnyerjük a csoportunkat és ezzel ott legyünk a négyes döntőben. Ami már biztos, hogy ezzel a győzelemmel az első kalapból várhatjuk az október 9-i EB selejtező sorsolást.

Németország – Magyarország 0–1 (0–1)
Lipcse, 
Red Bull Arena, 39 513 néző. 
Játékvezető: Vincic (szlovén)
Németország Ter Stegen – J. Hofmann, Süle, Rüdiger, Raum – Kimmich, Gündogan (Musiala, 69.) – Gnabry (Kehrer, a szünetben), Th. Müller (L. Nmecha, 85.), L. Sané – Werner (Havertz, 69.). 
Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick
Magyarország 
Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á. (Styles, 78.), Schäfer, Kerkez – Gazdag (Kleinheisler, 67.), Szoboszlai (Nego, 85.) – Szalai Á. (Ádám, 67.). 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Szalai Á. (17.)

A csoport másik mérkőzése:
Olaszország–Anglia 1–0 

1. Magyarország53118–3510
2. Olaszország52216–7–1 8
3. Németország51318–626
4. Anglia5231–7–6 2