május 18, 2024

PannonSport

Jégkorong VB – Győzött és újra a legjobbak között a magyar válogatott

Bolzano, 2024. május 4. A magyar válogatott ünnepli a továbbjutást jelentő győzelmet a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság csoportkörének utolsó, ötödik fordulójában játszott Magyarország - Szlovénia mérkőzés után a Sparkasse Arénában 2024. május 4-én. A magyar válogatott feljutott a 16 csapatos elitmezőnybe, miután 2-1-re legyőzte a szintén feljutott szlovéneket. MTI/Szigetváry Zsolt

Harcos, izgalmas mérkőzésen a hajrában szerzett Papp Kristóf góllal múlta felül a szlovén csapatot a magyar válogatott, így megnyerte a világbajnokságot és ismét feljutott a legjobbak közé!

 A záró összecsapás csak a magyarok számára bírt téttel, győzni kellett a feljutásért, a szlovénok már kényelmes helyzetben voltak. Kedvezőtlen előjel volt, hogy a két csapat eddigi valamennyi, 11 vb-mérkőzését a rivális nyerte 56-13-as összesített gólkülönbség mellett. Ugyanakkor először fordult elő, hogy a szlovénok úgy álltak fel a magyarok ellen, hogy már kiharcolták a feljutást.
    Don MacAdam szövetségi kapitánynak nem volt oka, hogy változtasson a péntek este hősies csatában az olaszokat legyőző csapat csatársorain, a hátvédpárok viszont módosultak, Fejes Nándor pedig agyrázkódás miatt változatlanul hiányzott. A hangulatról – mint a héten végig – a több száz magyar szurkoló gondoskodott.
    A szlovénok abszolút nem tartalékoltak, nem vették félvállról a meccset, őrült iramot diktáltak az elejétől fogva, keményen támadták Bálizs Bence kapuját. Az első magyar kapura lövésre bő hét percet kellett várni, de az gól lett. Terbócs István passzolt az alapvonal mögül a középen őrizetlenül hagyott Hári Jánoshoz, aki kilőtte a kapu jobb oldalát. A szlovénok folytatták rohamaikat, Bálizs eszén azonban nem tudtak túljárni. A harmad derekán egy magyar, a szünet előtt egy szlovén emberelőny maradt ki.
    A fordulást követően Papp Kristóf „csengette meg” a kapuvasat, majd Hári hagyott ki egy szólót, ez pedig megbosszulta magát. A 26. percben Rok Ticar beütötte az év egyik legszebb gólját: fekve, a kapu felé sem nézve, a botját a jégen húzva sodorta be a korongot a meglepett Bálizs lábai között. A világhírű orosz Alekszandr Ovecskinnek volt hasonló bravúros gólja 2006-ban az NHL-ben. Megint vérszemet kaptak a szlovénok, kiválóan forgatták a korongot és záporoztak a lövések a magyar kapura, Ortenszky Tamást pedig kiállították. Sikerült túlélni a viharos időszakot, majd Mihály Ákos sérült meg egy ártatlan ütközésben, de tudta folytatni a mérkőzést.
    A harmadik játékrész gyors hokijában Bálizs tartotta életben a feljutási reményeket. Volt, hogy botoskesztyűvel, spárgázva hatástalanított egy kontrát, majd közelről karral védett. Ziga Mehle fegyelmezetlensége megtörte a szlovén lendületet, a hajrában pedig Kristjan Cepon ült ki Sofron István lerántásért. Ezt már góllal büntette a magyar csapat, Papp szedte össze a kipattanót és fonákkal nem hibázott.
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a magyarok visszajutottak a legjobbak közé!

A DIVIZIÓ I/A-S VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE

1. Magyarország531115–8+711
2. Szlovénia53214–8+69
3. Olaszország5211120–10+109
4. Románia53211–17–69
5. Japán511311–17–64
6. Dél-Korea51412–23–133