május 18, 2024

PannonSport

Jégkorong VB – Magabiztos győzelem Dél-Korea ellen

Bolzano, 2024. április 30. Bálizs Bence kapus (j3) véd a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Magyarország - Dél-Korea mérkőzésen 2024. április 30-án. Magyarország-Koreai Köztársaság 6-2. MTI/Szigetváry Zsolt

Második mérkőzését is megnyerte a magyar csapat a világbajnokságon, ezúttal a Dél-Koreaiak voltak a szenvedőfél.

    Azonban másfél perc után már az ázsiaiak vezettek: Li Jung Dzsun a kapu mögül visszatett pakkot közelről ütötte Bálizs lábai között a kapuba. Hat perc telt el, amikor Mihály Ákos dőlt ki egy fejre irányuló ütközés miatt, Park Dzsin Kju végleges kiállítást kapott. Az esetleges agyrázkódás kivizsgálása után a csatár visszatérhetett. Az ötperces emberelőnyben csak helyzetekig jutott a MacAdam-csapat, ugyanakkor furcsa volt, hogy a hosszú büntetés alatt kétszer is volt egy-egy perc kereskedelmi szünet, ami elvileg nem engedélyezett kiállításnál vagy tilos felszabadításnál, mert a vétkes fél játékosai így plusz pihenőhöz jutnak.
    Azonos létszámban Papp Kristóf a kapu mögül szolgálta ki a rá bízott védőt időben eltoló Erdély Csanádot, Ha Dzsung Ho rosszul zárta a rövid sarkot, így a 14. percben megszületett az egyenlítő gól. A dán bajnokságban ezüstérmes magyar csatár két éve az egymás elleni legutóbbi vb-meccsen, Ljubljanában mesterhármast lőtt Dél-Koreának, és volt egy gólpassza is akkor.
    A 17. percben Sofron István egy testcsellel rázta le hátvédjét, Li Don Kut, majd a kapuba bombázott. A gólerős támadó 2022-ben ugyancsak eredményes volt az ázsiai alakulat ellen. Még a szünet előtt mindkét kapus hatalmas bravúrral védett, így maradt a 2-1-es magyar vezetés.
    A második harmad egy bődületes védelmi hiba miatt dél-koreai helyzettel kezdődött, Li Csong Min két próbálkozását azonban Bálizs hárította. A Mihály elleni szabálytalanságért kapott fórban a hátvéd Stipsicz Bence talált be, Erdély remekül takarta a kilátást Ha elől. Három perc múlva megint Erdély ment zavarni az úgynevezett piszkos zónába, és Sebők Balázs ütött gólt távolról. 36 másodperc múlva Mihály kapott jó ütemű passz a vb-újonc Ortenszky Tamástól, ezzel ő is eredményes lett.
    A megroggyant ellenfél időt kért és kapust cserélt, ám ez sem segített, mert az üresen hagyott Erdély szinte „zsákolva”, a kapu torkából húzta be a korongot a gólvonal mögé felavatva Li Jon Szeungot. A második szünet előtt Galló Vilmos ült ki magas bottal lökésért, ez volt az első magyar emberhátrány. Azonban a nagy kedvvel játszó Erdély kiugrott volna, de visszahúzták, a megítélt büntetőt pedig a dél-koreai kapus botoskesztyűvel védte, így elmaradt a mesterhármas.
    A harmadik harmadban a biztos vezetés tudatában főleg a védekezéssel törődött magyar csapat, a stáb mindenkinek igyekezett egyenlő részben elosztani a jégidejét. Rossz hír volt viszont, hogy Sofron térdelés miatt végleges kiállítást kapott. Az MTI értesülése szerint a szerda délelőtti fegyelmi bizottsági ülésen döntik el, hogy a magyar csatár kap-e eltiltást.
    A kitörő Erdéllyel szemben megint szabálytalankodtak, de újfent elrontotta az emberhátrányos büntetőt. Az emberelőnyben Sin Szang Hun szépített, majd az egyre paprikásabb hangulatban sorra jöttek a kiállítások. Németh Kristóf a hajrában a felső lécet találta el, így maradt a 6-2.
    Az esti összecsapáson az olaszok a meccs derekán 2-0-ra vezettek, ám a japánok bő három perc alatt egyenlítettek. A záró húsz perc plexitörés miatt közel félórát csúszott, majd vezettek a vendégek is, de a hajrában jött az egyenlítés. A hosszabbítás csak öt másodpercig tartott, a hazaiaknak ennyi kellett egy sikeres kontrára a korongbedobás után.
    A magyarok szerdán 12.30-kor az eddig pont nélküli, 17 székellyel felálló román, pénteken a házigazda olasz, a szombati záráson pedig a szlovén válogatottal találkoznak. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.