június 20, 2024

PannonSport

Jégkorong VB – Második meccsét is megnyerte a válogatott

A magyar jégkorong-válogatott nagy csatában 2-1-re legyőzte a litván csapatot szerdán a ljubljanai divízió I/A világbajnokságon, így két játéknap után százszázalékos.

Sebők Balázs már az 51. másodpercben megadta az alaphangot, majd Hári János büntetőből volt eredményes. Hamar jött a szépítés, és a litvánoknak a hajrában volt esélyük az egyenlítésre is, de minden támadást sikerült hatástalanítani.
A 62. születésnapját ünneplő Sean Simpson szövetségi kapitány csapata pénteken a torna favoritjával, a házigazda szlovén válogatottal találkozik, és a világelitbe jutás akár már akkor eldőlhet.
A magyarok az eddigi 12 egymás elleni tétmérkőzésen mindig legyőzték a litvánokat, de óvatosságra intette őket, hogy a divízió I/B-ből felsorolt rivális kedden remekül tartotta magát a szlovénokkal szemben, és "csak" 4-2-re kapott ki.
  Simpson alakulata ugyanakkor a nyitányon jól játszva 5-1-re verte a dél-koreai csapatot, ezzel komoly lépést tett a feljutás felé.
  A kapuban ismét Rajna Miklós kezdett, és már az első sorcseréig több védeni valója volt. Az ellenfél hálóőre, Mantas Armalis - aki a svéd élvonalban szerepel - az 51. másodpercben volt kénytelen maga mögé nyúlni, miután a védőharmadban eladott korongot Sebők Balázs a hálójába vágta. A közel 800 jókedvű magyar szurkoló hangulata így tovább javult. Mindkét oldalon sok volt a komoly helyzet, de a kapusok remekeltek, a magyarok ekkor emberelőnyben sem tudtak betalálni.
  A szünet előtt Sofron Istvánt állították ki kettő plusz kettő percre, ez áthúzódott a második harmadra, amikor is Hári János ugrott ki, de lövését Armalis botoskesztyűvel védte. A 24. percben Sofron lövése a felső lécet érintette, videózás után derült ki egyértelműen, hogy a pakk nem ment be, viszont Hári büntetőt lőhetett, amelyet higgadtan értékesített. Négy a négy mezőnyjátékos elleni játékban szépítettek a litvánok, a támadóharmadban elhozott buli után Nerijus Alisauskas bombázott a hálóba. Túlélte a kritikus szakaszt a magyar válogatott, és az újabb szünetig már inkább a litván zónában zajlott a játék, különösen, amikor az első vagy a második számú csatársor volt a jégen. Az előző napon mesterhármast ütő Erdély Csanád szólót hagyott ki.
  A záró játékrész magyar emberelőnnyel indult, és ahogy kiegészült a litván együttes, fokozta a tempót. Garát Zsombort kiküldték, ezt a két percet sikerült hősiesen kivédekezni. Később a magyarok megint emberelőnybe kerültek, ráadásul több mint egy percig kettős fórba, de nem jött újabb gól. Azonos létszámban erősen nyomtak a litvánok, csak néha sikerült kijönni a szorításból. Kulmala Rasmust a hajrában kiállították, mert ellenfele kezéből kiütötte a botot.
  Izgalmasan alakultak a záró percek, a litván kapus helyett is mezőnyjátékos jött be, és Jaunius Jasinevicius lövésnél a kapuvas mentett Rajna helyett, így maradt a 2-1.
  Sean Simpson hangsúlyozta, hogy mivel látták a litvánokat kedden, tudták, hogy nagyon kemény összecsapás lesz a szerdai.
  "Nagyok, jól korcsolyáznak, sokat ütköznek, jól lőnek, nehéz ellenük játszani. Meg kellett harcolni a sikerért, az utolsó másodpercig. A védekezésünk is remek volt, ez adott alapot a sikerhez" - mondta az MTI-nek a szövetségi kapitány.
  Az első gólt szerző Sebők szerint tudnak ennél jobban is játszani, ő nem mindig volt elégedett a teljesítménnyel.
  "Litvániának nagyon jó csapata van, sokat fejlődött, keményen harcol, minden korongért meg kellett küzdeni. Tudtuk, hogy nagy csata lesz, és ez be is igazolódott" - tette hozzá.
  A csapat legjobbjának választott Garát hangsúlyozta, tudták, mit kell játszani, és ehhez igazodtak.
  "Más játékra volt szükség, mint kedden, de ez is bejött, még ha szorosan is" - mondta.
  Sofron úgy nyilatkozott, hogy az ő sorának kellett elől zavart okozni, és addig tehermentesíteni a védelmet.
  "Szerintem ezt jól oldottuk meg, sok időt töltöttünk az ellenfél védekező zónájában, forgattuk a korongot, és addig Rajna Miki is tudott pihenni" - fogalmazott a csatár.
  A győztes gólt büntetőből szerző Hári az MTI-nek kiemelte, bízott magában, és tudta, hogy most cselezni fog.
  "Előtte volt egy szólóm, azt lőttem, és kivédte a litván kapus. A büntetőnél néhány csel után elfeküdt, csak be kellett a lába mellett húzni a kapuba. Sokkal jobb volt így nyerni, egy kemény ellenféllel szemben, mint kedden. Szerintem a litvánok jobbak, mint a dél-koreaiak" - mondta a 30. születésnapját előző nap ünneplő csatár.
  "Ellenfelünk nagyon keményen nyomott, a kapunk előtt is komoly csaták voltak. Nagyon összeraktuk ma a védelmet. Figyelni kellett mindenre, és végig összpontosítani. Ez egy igazi fizikális meccs volt, szerencsére mi jöttünk ki belőle győztesen" - emelte ki a hátvéd Horváth Milán.
  Ezzel a sikerrel a magyarok kedvező helyzetből várják a folytatást, így pénteken akár már a feljutás is eldőlhet a szlovénok ellen.
  A torna első két helyezettje a 2023-as elit vb-n szerepel, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.
  Később: