június 20, 2024

PannonSport

Sportesemények jelenlegi helyzete – frissült

A kialakult helyzetre való tekintettel szinte minden sportrendezvény érintve van a világon. Itt megpróbáljuk összegyűjteni a fontosabb eseményekkel mi a helyzet.


LABDARÚGÁS

Európa 55 tagállama közül, már csak 5-ben zajlik a bajnokság. Magyarország mellett, Szerbia, Törökország, Ukrajna, és Oroszország gondolta úgy, hogy a hétvégén fordulót rendeznek, az utóbbi kettőben még a zárt kaput sem tartották indokoltnak. Valószínű, következő héten már ennyi bajnokság sem lesz aktív.
A magyar válogatott Bolgárok elleni selejtezője is elmarad, „Bolgár Egészségügyi Minisztérium és a Nemzeti Krízisközpont március 29-ig megtiltotta minden tömegrendezvény, kulturális, szórakoztató és sportesemény megrendezését.” így a 4 nappal későbbre tervezett esetleges selejtezőre sincs esély.
Időkérdése és a nemzetközi szövetség bejelenti a BL és EL felfüggesztését. De várhatóan a nyári Európa-bajnokság sem kerül megrendezésre, csak 1 évvel később 2021 nyarán.

KÉZILABDA

Győzött az ésszerűség, zárt kapuk helyett halasztás, az EB selejtezőket és az Olimpiai selejtezőket sem kell nézők nélkül lejátszani. Válogatottaknál érdekesebb lehet a nemzetközi klub csapatok versenyei, vannak olyan tervek, hogy a BL FF, mind a női, mind a férfi, augusztusban kerülne megrendezésre. Ez egy igen érdekes, és egyedi szituációt szülhet, mert addigra kialakulnak az új keretek, így ki fog játszani 1-1 csapatban kérdés felmerülhet. Azok akik jelenleg ott vannak, akkor megeshet, hogy a aktuális csapata ellen kellene játszania valakinek, ellenkező esetben meg, azok ellen játszana, akikkel kiharcolta a FF-be jutást. Magyar bajnokságokat is felfüggesztették.

JÉGKORONG

Az EBEL és a DEL után a szlovák bajnokság is befejezettnek tekintetett, ebben a szezonban nem hirdetnek bajnokot ez előbbi kettő sorozatban, szlovák Tipsport ligában viszont a Besztercebánya lett az aranyérmes. Magyarországon az elődöntőnél járt a sorozat, mikor döntöttek a befejezésről, itt megosztott bajnoki címet hirdettek, Ferencváros és a Csíkszereda csapatai között. Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) is felfüggesztette mostani szezonját a koronavírus-járvány miatt.

KOSÁRLABDA

Péntek délután úgy döntött a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, hogy korosztályra való tekintet nélkül minden versenysorozatát felfüggeszti visszavonásig. Az NBA is felfüggesztésre került, miután két Utah Jazz játékos is pozitív mintát produkált.

A KOSÁRLABDA SZÖVETSÉG KÖZLEMÉNYE

„A koronavírus terjedése miatt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 13-án felfüggesztette valamennyi versenysorozatát az utánpótlás-korosztályokkal bezárólag. A továbbiakról március 17-én tartott értekezletet az elnökség, a veszélyhelyzetre való tekintettel internetes kapcsolat segítségével.

A szövetség előzetesen megkérdezte az első és a második vonal klubjait arról, hogy miként állnak a bajnokság folytatásához.

A beérkezett vélemények alapján döntő többséget kapott az a javaslat, hogy a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján fejezzék be. Ezt elfogadva az elnökség úgy döntött, hogy befejezettnek nyilvánítja a 2019–2020-as bajnokságokat minden korosztályban, mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz idén. A nemzetközi kupaszerepléssel kapcsolatban nem hoztak most határozatot.

Fontos kérdés a játékosok szerződésének lezárása. A szövetség arra ösztönzi a klubokat, hogy a sportolói szerződéseket lehetőleg közös megegyezéssel zárják le.

A férfi Magyar Kupát ebben az idényben nem rendezik meg, emellett valamennyi szövetségi szakmai és válogatott programot május 31-ig felfüggesztenek.

A következő támogatási időszak sportfejlesztési programjainak bírálati előkészítése folyamatban van, a jelenlegi helyzetben felmerülő, TAO elszámolásokkal kapcsolatos kérdésekről az MKOSZ hamarosan tájékoztatja a sportszervezeteket!”