június 20, 2024

PannonSport

Vízilabda EB – A nők és a férfiak is vereséget szenvedtek Görögország ellen.

Eindhoven, 2024. január 5. Leimeter Dóra (b) a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 5-én. A magyar válogatott 14-12-es vereséget szenvedett a görög csapattól. MTI/Szigetváry Zsolt

Megkezdte szereplését a női és a férfi vízilabda válogatott az aktuális Európa-bajnokságon. Mind a két csapatunk Görögország legjobbjaival mérte össze erejét, és szenvedett kétgólos vereséget. Előbb a férfiak Zágrábban 10-8-as, majd a nők Eindhovenben 14-12-as eredménnyel veszítették el a nyitó mérkőzésük.

 A világbajnok magyar együttest ezúttal javarészt fiatal tehetségek alkotják a kontinensviadalon, míg a vb-ezüstérmesként szintén olimpiai kvótával rendelkező rivális a legjobbjaival érkezett a horvát fővárosba, így nem számított meglepetésnek, hogy az Eb-k történetében először legyőzték a magyarokat.
    Az Eb-ezüstérmes magyar válogatott szombaton Georgiával, hétfőn pedig az Olaszországgal találkozik a csoportkörben, melyből az első kettő a negyeddöntőbe jut, a harmadik és negyedik helyezettnek pedig játszania kell a nyolc közé kerülésért az alsóbb divízióból érkező csoportgyőztessel vagy második helyezettel.

A két csapat a legutóbbi Európa-bajnokságon, 2022 nyarán Splitben is a nyitónapon találkozott egymással, a görögök akkor 9-8-ra diadalmaskodtak, ami miatt végül a magyaroknak a spanyolokkal kellett negyeddöntőt vívniuk, és ott alulmaradtak.
    Tavalyi viszont mindkét összecsapásukat a magyarok nyerték, a Long Beach-i világkupa-negyeddöntőben 20-13-ra, majd a vb-n 10-9-re.
    A háromszoros olimpiai bajnok úszó, Pieter van den Hoogenband nevét viselő uszodakomplexumban rendezett összecsapás – amelyről a keretből Szabó Nikolett és Faragó Kamilla maradt ki – mindkét oldalon két ki nem használt fórral indult. Az első gólt a magyarok szerezték, Gurisatti akcióból laposan lőtte ki a bal alsó sarkot, de a túloldalon azonnal jött a válasz a görögöktől, akik ezután egy jó védekezés és egy szép összjáték után előnybe kerültek. Leimeter a harmadik magyar előnyt már értékesítette, de a görögök sem hibáztak létszámfölényben és visszavették a vezetést. Vályi szép labdaszerzése után az Eb-újonc Kuna megúszásból talált be, de Xenaki jobbról jobb kézzel gyönyörűen húzta be a labdát jobb felsőbe. Fél perccel a negyed vége előtt Rybanska harcolt ki ötméterest, amit Keszthelyi értékesített (4-4).
    A második negyedben támadásban elakadt a magyar csapat, a görögök pedig kettővel elléptek. A játékrész feléhez érve aztán Keszthelyi újabb ötösből törte meg a rossz szériát, egy kivédekezett fór után pedig Mahieu harcolt ki emberelőnyt, amit Garda értékesített és ezzel egyenlített (6-6).
    A fordulást követően az első két magyar támadás emberelőnyben maradt ki, Leimeter azonban akcióból felső léces gólt lőtt. A magyarok pörgős védekezésével nehezen boldogultak ekkor a görögök, viszont egy kontra után megúszásból egyenlítettek. Nem kellett sokat várni az újabb magyar gólra, Garda akcióból, távolról „köszönt be”. A görögök újabb labda nélküli fórt kaptak, és időkérés után értékesítették is a lehetőséget. Kevesebb mint egy perc volt hátra a negyedből, amikor Vályi a meccs legszebb gólját szerezte előnyből, Garda mesteri passzát követően húzta a labdát kapuba. A riválistól szintén fórból jött a válasz. Végül a meccsen először nem döntetlennel ért véget egy negyed, erről Garda gondoskodott egy újabb remek bombával (9-10).
    A záró nyolc perc elején a görögök egy támadáson belül kétszer is emberelőnybe kerültek, utóbbit pedig ki is használták, a magyarok viszont nem éltek a létszámfölény adta lehetőséggel. Az újabb görög fórnál Magyari ugyan nagyot védett, de a kipattanónál a rivális játékosa gyorsabb volt, így a hálóőr mellett visszahúzta a hálóba a labdát.
    Már több mint a negyed fele lepörgött, amikor jött az első magyar gól a játékrészben, Leimeter zúdította a hálóba a labdát előnyből. Szilágyi lőtt zúgó kapufát, majd visszaúszás közben kiállították, a görögök pedig a negyedik gólját szerző Jannopulu révén ismét előnybe kerültek, aztán Eleftheriadu bombájával egy perccel a vége előtt kettővel elléptek. Mihók Attila időt kért, gyors gólra volt szükség, Keszthelyi ezt egy gyönyörű ejtéssel meg is szerezte. A görögök inkább csak az időt akarták húzni, de végül kihasználtak egy rossz védekezést és eldöntötték az összecsapást.